dilluns, 31 de desembre de 2012

Revolució de Petroli

-Fragment extret de la Viquipèdia: "Durant la Primera República, Alcoi fou una de les poques ciutats espanyoles on la Revolució Industrial havia quallat. Aleshores, Alcoi era una ciutat proletària, tant o més industrialitzada com ho és en l'actualitat.
L'Arrastrà de Pelletes.

Durant aquesta època, algunes revolucions proletàries anaven sorgint arreu de l'estat espanyol, però al capdavant d'aquestes estigué la Revolució del Petroli, unes jornades sagnants, en les quals els obrers arribaren a dominar la ciutat el juliol del 1873 en el decurs d'una vaga general que esdevingué un veritable motí contra l'alcalde republicà Agustí Albors i Blanes (més conegut com el Pelletes). Durant la revolució, Albors fou assassinat i es passejà el seu penis com a símbol de triomf per tota la ciutat. També s'empresonà la resta de la corporació municipal en el mateix ajuntament.

La ciutat fou governada del 9 al 13 de juliol per un Comitè de Salut Pública revolucionari presidit per Severino Albarracín. Els revolucionaris reivindicaren una sèrie de millores salarials i una reducció de la jornada laboral. Finalment, la revolta acabà amb la intervenció de l'exèrcit amb una ocupació militar de la ciutat; unes dures represàlies per als revolucionaris; i pràcticament cap millora per a la classe treballadora. Foren jutjats més de 600 obrers, fins i tot menors entre 12 i 17 anys. Molts dels jutjats foren condemnats a penes de mort".

1 comentari:

Silvia ha dit...

Lo del Pelletes m'ho has explicat alguna vegada... però lo dels 600 jutjats no... però es clar... "la sangre se paga con sangre"... no?? o alguna cosa així...o com a mínim abans anaven així els coses...ara ja no... tot i que a vegades no sé si per sort o per desgràcia.. perquè mes d'un es mereix que el pengen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...