divendres, 21 d’octubre de 2011

Principi de Final

"ETA confirma la seua derrota perquè arriba al seu final sense haver aconseguit cap dels seusobjectius. La democràcia i l'Estat de Dret han guanyat, i tot el mal i el patiment causats no els haservit per a res".

Amb aquestes paraules el lehendakari Patxi López valorava l'anunci del cessament de la violència  terrorista. Un nou futur s'obre als habitants d'Euskal Herria, un horitzó on només la política ocupe l'espai que fins ara havien tacat la mort, la violència, el terror i les amenaces. 


Però açò no és més que el principi del final del conflicte. Ara s'haurà de veure com es fa l'entrega de les armes, com es gestiona la desarticulació definitiva, com es castiga a tots aquells que fins ahir mateix pensaven en l'assassinat com mesura de pressió. La solució definitiva depèn, també, de com es gestiona la memòria de tots aquells han patit, de les víctimes reals i no d'aquells que un dia tornaran a casa com a falsos herois. 

D'entre totes les declaracions de valoració del final d'ETA, he escollit la de López per remarcar, ara amb la possibilitat de la perspectiva, la inutilitat de tanta sang. Hui, si hi ha espai per l'esperança cal, primer de tot, recordar a tots aquells que ja no poden celebrar-ho.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...