dilluns, 5 de setembre de 2011

Epístola Vèdica XIX


Un dels ídols més estimats del ric i variat panteó hindú és Ghanesa, fill de Shiva i Pavarti, déu amb cap d'elefant i quatre braços. En mostra de devoció, el festival en el seu honor es celebra cap al final del monsó, quan ho marca el calendari sagrat hindú basat en cicles lunars. Enguany, els dies més actius conicideixen amb l'inici de setembre. 

Uns dos o tres mesos abans, la família, congregació o poble s'ha fet amb una de les milions d'estatuetes que representen la deïtat, modelades i pintades acuradament pels artesans que s'hi dediquen durant tot l'any. Cada figura és especial i original, no hi ha dues iguals, i la seua mida pot variar des dels 2 centímetres fins als 20 metres. 

El Ganesh Chaturthi s'inicia amb la instal·lació de les estatues en cada casa de forma privada i també per barris, on societats de botiguers, confraries o empreses munten envelats rícament decorats on les figures reposen durant deu dies, transformant-se cada caseta en un centre de peregrinació on veïns i creients dipositen ofrenes i donatius mentre un sacerdot recita insistents mantres. 

L'onzè dia del festival, la representació del déu amb cap d'elefant abandona l'envelat i pren camí del riu, llac o platja on acabarà dipositat. L'acompanya una marea de gent que canta antiquíssims himnes vèdics (Oh, nostre senyor, tornarà l'any que ve), toca instruments i fins i tot llancen petards o polsim de vius colors. Un cop s'arriba a peu de platja, o vora riu, els devots realitzen una última cerimònia que inclou el foc, encens, l'aigua de coco i dolços. Tot termina amb la sagrada i permanent submersió de Ghanesa, que vol simbolitzar el seu retorn a la morada dels déus després de la seua anual visita, emportant-se amb ell totes les desgràcies que capfiquen els seus devots, simbolitzant la roda de la vida.
 

La gran popularitat d'aquesta tradició genera no pocs problemes de contaminació, al ser especialment nocives la presència a rius i platges de milers de figures de guix rícament pintades.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...