dissabte, 2 de juliol de 2011

Judes Iscariot

-La història presenta una pueril tendència a buscar culpables, a crear dolents. I sens dubte el més famós dels dolents de la nostra tradició mitològica és Judes Iscariot. Com es creu, abans de ser un dels dotze, Judes es dedicava a la recaptació d'impostos, tasca que més endavant el capacitaria per a ésser el gestor de les finances del grup. 

Una de les poques notes de color que ens ofereix la Bíblia al voltant d'aquest personatge la podem trobar als evangelis de Joan (12:4-8). Estant guarits els apòstols i el seu mestre a casa del ressuscitat Llàtzer, la Magdalena va utilitzar un perfum car per ungir els peus de Jesús. Quan Judes ho veu, suggereix que aquell perfum es podria haver venut per tres-cents denaris i que els diners haurien servit per ajudar els pobres. Llavors, el narrador interpreta aquestes paraules de la següent manera: "Això ho va dir no perquè s'interessara pels pobres, sinó perquè era un lladre i, com que tenia la bossa dels diners, robava el que hi tiraven". 

Molt més tard, i sens dubte influenciats per la tendència de recuperació de la figura de Judes que s'ha emprés al llarg del segle XX—que culmina el 2006 amb la recuperació i traducció dels Evangelis gnòstics—Tim Rice i Andrew Lloyd Webber van interpretar el passatge de la Unció de Jesús a Betània per a una de les escenes de l'òpera rock Jesus Christ Superstar, un trio on la força de l'enfrontament dialèctic Judes-Jesús protagonitza un crescendo que ve a calmar la dolça tornada que marca la veu de la Magdalena.

Ah, per cert, una nota més: a la més mítica de les versions de Jesus Christ Superstar feta a Espanya, Ángela Carrasco i el paisà Camilo Sesto interpretaven a Maria i Jesús respectivament, mentre que el paper de Judes va ser, sens dubte, el punt àlgid de la carrera musical d'un senyor que aquests dies apareix molt als mitjans, Teddy Bautista.

Teddy Bautista, Camilo Sesto i Ángela Carrasco als anys setanta, durant les reeixides representacions de Jesus Christ Superstar en versió en castellà. Curiosa camisa la del primer.

2 comentaris:

Clidice ha dit...

Com diuen els espanyols? de casta le viene al galgo? Doncs, això.

#M# ha dit...

Sí, ja ho crec, es tria bé els papers.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...