dimarts, 26 de juliol de 2011

Caldo de Cultiu

-Divendres Noruega patia un dels pitjors atacs que recorda la seua pacífica i democràtica història. La investigació encara en marxa acusa, de moment en solitari, a l'ultradretà Anders Behring Breivik de l'atemptat bomba al centre d'Oslo i la posterior massacre a l'illa d'Utoya, on es calcula que en total van perdre la vida 76 persones, xifra d'avui. 

Com s'ha informat, el presumpte assassí responia a un perfil polític xenòfob, la qual cosa el va portar a atemptar contra el partit laborista, un dels responsables, segons ell, de la "colonització islàmica d'Europa". I encara que molts mitjans acaben per referir-se a Behring Breivik com un boig fora de control, la desgraciada tragèdia no és més que la punta de llança d'un fenomen que s'estén per tot el continent. 

Afortunadament, una de les poques coses bones que té el Partit Popular és la seua capacitat per captar sota l'aixopluc dels seus colors a una bona part de l'electorat radical feixista. Això ens ha estalviat, de moment, la proliferació de partits d'extrema dreta que sí s'ha produït a d'altres països del nord europeu. Algunes excepcions hi ha, com és el cas d'España 2000 al País Valencià o Plataforma per Catalunya al Principat. 

Per mantenir aquesta hegemonia, però, la tendència del PP és la d'anar assumint els cada cop més inflamables discursos de la segregació social. Exemple d'açò és la darrera i reeixida campanya dels populars catalans a les municipals on, cada cop més, el racisme i la xenofòbia tenen un espai preferent als programes. 

Els tràgics successos de Noruega són un bon termòmetre per analitzar si el nostre cas és molt diferent al de zones amb més presència del feixisme a les institucions. Aquest dies, per exemple, hem pogut llegir a un editorial del diari El Mundo que "Ni las ideas que guiaron al asesino de Oslo pueden ser criminalizadas". Segons el rotatiu, de referència entre la premsa conservadora, "injusto sería identificar con la violencia a quienes creen que la identidad de Europa se diluye por culpa de un multiculturalismo que no está funcionando". Encara sort que ells mateixos reconeixen que idees tan integristes com les el suposat autor de la barbàrie "se deslizan a diario en algunos medios de comunicación".

Sense que quede clar que és això de la "identidad de Europa" i tampoc s'explique el suposat fracàs del  "multiculturalisme"—com si es tractara d'un pla quinquennal i no d'un fet inherent a les nostres societats—, l'editorial d'El Mundo és un clar exemple de com va col·lant-se poc a poc la tolerància cap les idees de l'extrema dreta, sordament, quasi sense adonar-nos.

I perquè no acabe ací la cosa, recomane l'article de Javier Vizcaíno Un asesino como nosotros, on fa una repassada de com altres il·lustres opinadors ibèrics s'afanyen a salvar les idees que van motivar la massacre d'Oslo. Pura retòrica feixista. 

El xenòfob Josep Anglada agraeix el suport popular al seu partit de tendències feixistes.

1 comentari:

Judith ha dit...

Quan hi ha por (i en aquests moments la gent està molt assustada), el més fàcil és tirar la culpa de tots els mals als altres. I aquests altres solen ser sempre grups que podrien denominar-se dèbils, com és el cas dels immigrants.
Llàstima que tota l'energia que s'utilitza per a demonitzar aquesta gent no s'utilitze per enfrontar-se als verdaders problemes i culpables.
Salutacions.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...