dimarts, 26 d’abril de 2011

Colera

-Prop de les caletes de Colera, allà on els Pirineus s'abracen amb la mar, ronda la nit un vent sinistre que porta l'olor neutra de l'herba glaçada. Allà el xivarri grotesc d'una oculta festa pagana es barreja amb la quietud pia de la vigília de Pasqua. Durant la matinada cau la pluja incessantment sobre els turons escarpats i verds. Hom imagina aleshores tota la quietud d'un hivern sense barques al port, l'amenaça constant que la Tramuntana planta davant les portes d'aquestes petites cases de l'Alt Empordà. Algun dia la mar, que és sempre venjativa, es pintarà de gris per tornar les ofenses comesses per l'oratge de terra ferma, i aquest cop sí que comptarà amb la comprensió dels pocs autèntics pescadors que encara no han mort, els mariners de veritat i no aquests xaves que venen nomes a l'estiu a passejar-se amunt i avall amb les seues barques hivernades. 

El diumenge de resurrecció la petita vila festeja, com tants altres indrets, la fi de la quaresma. És aleshores quan combrega amb la presència de la primavera i es fa visible el seu escut, les flors. Les dones s'abillen amb mantons de Manila i els homes desempolsen un vestit d'amplada i rivets antics. I tots plegats canten havaneres pels carrers, i recorden èpoques mai viscudes, segles gloriosos de vaixells que retornaven d'indrets molts llunyans, i alguns d'ells portaven riquesa i homes de fortuna que fumaven al port tabac de les Amèriques i convidaven els pescadors.

Tot era diferent aleshores, mitifiquen tots mentre cantes les havaneres. Tot era diferent, recorden que els han explicat. Aleshores no hi havia tant de turista, aquelles rates que venen a l'estiu i marxen només comença a bufar el vent de setembre. 


Un tren passa sense aturar-se, ho farà només arribe a la immediata frontera francesa, travessa a tota velocitat l'enorme viaducte elevat que talla per la meitat el paisatge del poble.

2 comentaris:

holler3 ha dit...

Me ha pasado como con Osor/Usor... Colera/Culera....

#M# ha dit...

Yo es de las primeras cosas que pregunté, si Colera s'escrivia amb "o" o "u".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...