dimecres, 22 de setembre de 2010

La Generació Perduda

"Si no s'adopten les polítiques adequades per fer front a aquesta tragèdia, el cost econòmic i social serà terrible; estem parlant d'una generació perduda"
Dominique Strauss-Kahn, Director Gerent del FMI.

-Un de cada cinc llicenciats ens alçarem hui, més prompte o més tard, i després de desdejunar i del bàsic rentat de cara mirarem al front, a l'horitzó de la jornada: comença un altre dia d'espargiment de currículums, de sembrar esperança als camps erms d'aquest país.

En xifres globals de l'Organització Mundial del Treball, la taxa d'atur juvenil se situa en el 13%. Espanya, territori propens a rècords en clau negativa, supera la dada en vint punts. En 2009, el 37,8% dels joves espanyols no van poder trobar feina. Situació encara més cruel i permanent si parlem dels que no tenen estudis superiors, aquells que es van creure que la panacea de la construcció els anava a omplir permanentment la butxaca. Rebentada la bombolla, els xicons que va abandonar els llibres sense acabar l'ESO (el 32%, 17 punts més que la mitjana europea) són el muscle principal d'aquesta generació.

Als que van passar per la universitat tampoc els hi espera un camí de roses. Es parla obertament de sobrequalificació. Se suposa que durant anys ens hem format per a uns treballs que no existeixen, que no anem a trobar. El mercat laboral no us pot absorbir, diuen els experts. Ens han venut la moto doncs, ens han donat gat per llebre. Els companys doctors podran filosofar sobre mecànica quàntica mentre serveixen copes als turistes que venen de països on l'esperança encara existeix.


Suposadament, aquesta generació es perdrà, deixarà de ser útil. El mercat de treball trigarà, com a poc, deu anys en recuperar-se de l'actual crisi mundial. Una dècada en la qual els prometedors individus acabats de llicenciar es convertiran en aturats crònics, despulla de sistema productiu sense experiència laboral profitosa. Els propis afectats ens auto-exclourem al comprovar que no existeix espai per nosaltres, que mai acomplirem les expectatives de vida que un principi ens havien marcat, per molt minses que aquestes foren. Serem la Generació Perduda.

Sempre m'havia encuriosit el fet de saber com s'etiquetaria a la meua quinta. Els nostres majors van ser la Generació X i posteriorment es va parlar dels JASP. Ni en els pitjors malsons hauríem pogut imaginar que ens tocaria un nom com aquest. Ben mirat, sona molt literari.

5 comentaris:

holler3 ha dit...

Jo també he tingut temps de reflexionar al voltant d'aquesta qüestió.
Si que és trist allò de la generació perduda, si...

#M# ha dit...

Jo hauria preferit ser la Generació 'Botellón', que té més glamur kitsch. Fins i tot, m'esperava que acabaren batejant-nos com els 'Xiquets de la Hipoteca'. Però mira, ni això. Ara som tan miserables que ni ens en donen, d'hipoteques.

cristina ha dit...

Más: a ver quién es el guapo (la guapa) de esa generación que se pone a tener hijos. Y entonces, ¿quién formará la generación que suceda a vuestra generación perdida?

Judith ha dit...

És molt trist tot açó. Tinc companys amb tres carreres acabades i un munt de cursos a les esquenes i, per a què? Per a estar a l'atur fa mes de dos anys.
No hi ha treball per a aquestes persones molt formades, però als treballs de tipus no qualificat no els volen per tindre massa formació, per la qual cosa alguns d'ells falsetgen els seus curriculums i posen estudis sols fins al batxiller.
L'última oportunitat de molts d'ells són les oposicions, encara que no tenen vocació de professors, però pareix l'única eixida per a les carreres de lletres.
Les universitats no són el que ens van prometre.

#M# ha dit...

Ni molt menys Judith, la universitat és el gran timo, el gran abocador de diners d'un Estat que inverteix en beques i en educació per a no res. Jo també conec el truc d'inventar un currículum descafeïnat per trobar la feina que em permeta menjar.

Cristina, la Generació Perduda serà la mare de la generació inexistent. No hi ha millor anticonceptiu que la crisis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...