dijous, 15 d’abril de 2010

Egunkaria

-Abans no se'm passe aquesta dèria filobasca que m'ha entrat amb motiu del recent rencontre amb Bilbo, volia fer menció a un assumpte que considere molt greu. A principis de setmana es donava conèixer la sentencia de l'anomenat cas Egunkaria. Per si algú no està al corrent, cal dir que els esdeveniments es remunten al règim aznarista, en concret al 2003, quan un més que discutible procediment feixista del jutge Juan del Olmo va clausurar l'Euskaldunon Egunkaria (el Diari dels bascoparlants), una publicació fundada el 1990, elaborada íntegrament en èuscar i amb una línia editorial que tractava de conjugar el nacionalisme i progressisme. Segons les inconstitucionals actuacions judicials el diari formava part de l'entramat d'ETA.

Set anys d'espera, set encausats, unes circumstàncies processals poc transparents i algun que altre episodi de tortura jurídicament probable són el resultat de tot plegat. Afortunadament, l'Audiència Nacional va absoldre dilluns els acusats i ha vingut a posar negre sobre blanc a tanta follia. Entre d'altres fets la sentència constata, i cite textualment:

1 - "Las acusaciones no han probado que los procesados tengan la más mínima relación con ETA".

2 -"Cuando se trata medios de comunicación, ninguna norma habilita de manera precisa y directa al juez para suspender provisionalmente su actividad (...), pues no estamos ante empresas o sociedades cualquiera, sino que se trata de medios de comunicación que desarrollan una actividad imprescindible en una sociedad democrática al ser el vehículo para el ejercicio de derechos fundamentales básicos de los ciudadanos" per tant, "La suspensión provisional no tiene cobertura constitucional directa".

3 - "La estrecha y errónea visión según la cual todo lo que tenga que ver con el euskera y la cultura en esa lengua tiene que estar fomentado y/o controlado por E.T.A. conduce, en el proceso penal, a una errónea valoración de datos y hechos y a la inconsistencia de la imputación".

Ara només quedaria saber qui compensa set anys d'injustícia, la pèrdua de llocs de treball, la difamació pública, qui esclarix si va haver-hi tortures o si estem parlant d'un delicte de prevaricació? Una vegada a Bilbo algú em va preguntar, "tu com a catalanoparlant com et sentiries si pel fet d'utilitzar la teua llengua fossis considerat un terrorista?".

PD: Aprofite l'ocasió per mostrar la meua repulsa al procés que ha permès a l'ultra-dreta feixista accionar els ressorts per acusar al jutge Garzón de prevaricació en el cas dels crims dels franquisme. Sóc un ciutadà més que davant els continuats i vergonyosos episodis als que ens té habituats la justícia espanyola no pot fer una altra cosa que sentir fàstic.


5 comentaris:

SUPER FELÍ ha dit...

molt bon PD

salut !

holler3 ha dit...

Em sume al fastic generalitzat davant la merda de justícia que sembla que tenim.
Molt xulo el post! :)

Judith ha dit...

És molt trist que sempre que es parla dels bascos i de la seva cultura es tinga que relacionar amb ETA i el seu entorn.
I a més a més accions d'aquest tipus no ajuden per a res a millorar aquesta visió.
Un 10 per al post.

#M# ha dit...

Gràcies per tant d'afalagament. Fareu que em pose roig...

Celeste ha dit...

Vasco = ETA
investigar crímenes de lesa humanidad = ser tendencioso y "zurdo"
¿Q le pasa a la Justicia? Se suponía q era ciega, no ignorante...¿O el punto está en quien se encarga de cegarla?

PD: q no te avergüence ponerte rojo, es un lindo color, especialmente en abril ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...