dissabte, 1 de novembre de 2008

La Crisi

-Una senyora vella, coneguda per tots, esparracada i sense dents, es passeja com un fantasma arreu del món globalitzat. Un dia enfonsa la borsa, altre acomiada mil treballadors, un tercet puja tretze cèntims el preu del formatge tendre del Caprabo. Després del crash l'economia mundial trontolla. Fa unes setmanes, la major part dels països desenvolupats van haver de sortir en defensa del sector financer. Es va acordar posar al servei de la banca bilions d'euros i dòlars públics amb l'objectiu de donar liquiditat al sector financer. Un paquet de mesures que va marcar un precedent històric en matèria d'intervencionisme estatal. Però no va haver-hi suficient i octubre es tanca com un dels mesos més negres que es recorden a les borses. En dues setmanes, els líders mundials es reuniran a Washington amb un sorprenent objectiu: "Refundar el capitalisme".

La crisi no és nova. Ja era present quan als últims anys el preu de l'habitatge pujava i pujava i els senyors del totxo s'enriquien acosta d'endeutar el futur del país. Ja era present quan els germans es van hipotecar a trenta-cinc anys i ho feien amb alegria dient hem trobat una ganga. Ja era present quan algú es va inventar el trist apel·latiu de mileurista que ara portem tots com una llosa. Estava car i malgrat tot ho permetíem. Als números oficials es parlava de bonança econòmica i nosaltres ens ho creiem. I ara que els gràfics s'enfonsem també s'ho empassem. Ara ni parlar-ne de millores, tothom quiet, impera l'austeritat. Com que hi ha crisi tot és justificable. Pepe Navarro, director general de Trànsit, culpa a la crisi de la pujada dels morts a carretera. "La preocupació per la situació econòmica afecta a l'atenció i la concentració que s'exigeix al conduir".

Sempre he detestat la "ciència" econòmica, em sembla l'art del cinisme. Sense ser Nouriel Roubini ahí va el meu anàlisi de la situació en una paraula: avarícia. Supose que serà un terme que no entrarà en l'agenda política de la cimera de Washington. Clar, només es tracta de reparar la cosa per a que tothom es quede on està.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...