divendres, 1 d’agost de 2008

Epístola de la Música que ens queda

Dedicat a l'amic Jordi Enjuanes-Mas.

-Aterràvem, i el comandant, o potser una hostessa, va posar Bach. No un Bach qualsevol, no, sinó el segon moviment del Concert per a dos violins i orquestra en Re menor BWV 1043. Seguint els paràmetres de l'estil italià, el cantor de Sant Tomàs va introduir en la seua escriptura una harmoniosa variació de tempos: vivace, largo ma non tanto, allegro. El segon moviment, que es correspon amb el temps lent, és la composició perfecta, d'una bellesa insuperable. Jordi, segur que l'has escoltat. Dos violins, enfrontats al mateix pla, s'alternen per fer-se càrrec d'una senzilla melodia. Poc a poc a força de repeticions van treballant-la, rimant-la amb cura, fent-la créixer lentament, introduint nous bocins que automàticament reben la resposta de l'altre músic. De mica en mica, aquella petita melodia del començament es transforma en les estrofes d'un poema que creix a cada nova variació, en la definició de tot allò sublim que hi ha al món, inclòs l'amor, en un pessic d'eixe perquè que tots busquem en la vida. L'orquestra, en un segon pla, no pot sinó acompanyar lleugerament a la melodia que naix del no res i poc a poc esdevé el tot.

Tel Aviv, sortia el sol. L'avió estava a punt de tocar terra. Escoltant aquella música vaig comprendre moltes coses. Bach tenia la clau perquè jo pogués arribar a escriure bé. Només devia escoltar-lo. Així volia escriure jo, així s'havia d'escriure. Un fet petitíssim, imperceptible. Una cançó, a penes uns minuts. No obstant, va omplir-ho tot de sentit.

Ànim, força i coratge. Ens queden molts instants per omplir, molt per escriure, molt encara per descobrir.


1 comentari:

Jordi Enjuanes-Mas ha dit...

M'has emocionat! No és que estigui sentimental, és que tens molt de bon escriptor, no sé ni l'edat que tens, et suposo jove, però el que dius të una melodia intensa i preciosa i saps tocar tots els ressorts del sentiment. Ets l'arpa eòlica perfecta, espero que Déu em doni vida per seguir les teves petjades d'escriptor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...