dimarts, 15 de juliol de 2008

Les Epístoles de Terra Santa: Dia 8

-La Mar Morta és un lloc fosc i tètric. L'angoixant passatge, l'insuportable xafogor i l'ambient humà, barreja d'hospital i ciutat de vacances, creen una atmosfera no gens recomanable. Concretament em trobe a una casa d'hostes a Neve Zohar, i la major part del dia la dedique a passejar-me per les luxoses instal·lacions d'un hotel dels propers resorts d'Ein Bokek. Quasi tots els residents d'aquí són malalts de dermatitis, psoriasi o alguna altra dermopatia. Passen les hores al sol sense fer res i el seu desfici és important. La resta dels hostes són vells, en la seva major part russos, que han vingut a relaxar-se. Els hotels, les platges, els centres comercials que hi han per tot arreu participen d'aquest enorme parc temàtic de la salut. Per matar el temps he visitat Masada (ruïnes històriques que són un símbol modern d'Israel) i algun kibbutz de la zona.

Acabem el dia en Arat, un assentament construït al bell mig del desert i poblat per nous immigrants jueus. És una ciutat horrible, feta amb molt mal gust i amb una estètica artificialment americana. Hem vingut per assistir a un petit festival musical que sembla no tenir molt èxit de públic. La població es mostra hostil davant els turistes com nosaltres, desconfien.

Demà, quan surta el sol, agafaré la meua Minipimer groga i marxaré nord enllà.


2 comentaris:

Jordi Enjuanes-Mas ha dit...

Aniré llegint amb calma. Començo per aquí. Jo vaig estar a la mar morta el 82 o 83. Era el mes de gener i era deliciós. No havia començat encara el turisme.
Has llegit els escrits de Verdaguer en el seu viatge?

#M# ha dit...

Doncs malauradament ara el turisme s'ha fet massa present a la Mar Morta. I un tipus de turisme gens agradable. Almenys en certs llocs. Això no vol dir que no queden racons plens d'encant. És un paisatge encisador.

No vaig poder trobar els escrits de Verdaguer. Només vaig trobar una edició en castellà però preferia esperar fins fer-me amb l'original, cosa que és prou difícil, ja que són uns escrits descatalogats. Continuaré buscant.

Si vaig llegir però el quadern de viatge de Pla. Tenia punt interessants, però era una mica massa pro-sionisme pel meu gust. Clar ell va viatjar el 1957 i encara havien de passar moltes coses.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...