dissabte, 17 de maig de 2008

Unknown València

-Un cop més em trobe al tren camí de València. Aquest viatge fet en ple dia és d'una bellesa considerable. El tren gairebé no es mou, sembla flotar al bell mig d'aquest paisatge mediterrani pur i profund. Tots els blaus, els pins i l'arena de les platges se situen a mà esquerra. Són les 15.20 h, hem arribat a Tarragona, a mà dreta el teatre romà.

Després d'un profunda becada, desperte passat l'Ebre. El paisatge ha canviat. A mà esquerra una costa atapeïda fins a l'extrem d'habitatges fets amb molt mal gust. Massificació, sobreexplotació, grues que han anat assassinat poc a poc el paisatge. Només sobreviu una mica d'horta acorralada, desesperada. La Patacona mai tornarà a ser el refugi tranquil per anar a vore sortir el sol, ara construïxen un nou poble prop la platja d'Alboraia. Hem arribat a València.

València té una cara sempre amable, acollidora. Però també té una creu, un monstre amagat, un costat fosc. València té a l'aire perfums de les més variades flors que sorgeixen tot l'any amb fulgor i llum; també flaires de mar, d'horta, de fruites selectes (taronges, dàtils, albercocs). Per l'altra banda, hi ha sentors de claveguera, de pixats d'home i cagats de gos, de les falleres mortes que hi ha soterrades al subsol. Aquesta barreja d'olors et sedueix fins deixar-te sense consciència, t'enlluerna completament fins absorbir tota la teua racionalitat, tot el teu trellat. Una primavera eterna que va matant-te poc a poc. Quan arribes a donar-te compte ja has perdut mitja vida damunt d'una barra de bar, dins d'un prostíbul qualsevol, a l'aparcament d'una discoteca miserable. A València no s'ama, més aviat es vomiten els desitjos damunt l'altra persona. Tots els els amics són traïdors en potència i els llits sempre són lubricats camps de batalla. Tot es culpa d'aquesta llum tan potent que et crema les boles dels ulls, d'aquesta humitat eterna i llefiscosa que se't fica dins dels ossos, d'aquesta nit boja que acaba per fer-te perdre l'enteniment.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...