dilluns, 3 de desembre de 2007

Cadàvers Exqusits

-La casualitat és i serà sempre un tema molt sucós, i més quan s’habita en un poble gran com Barcelona, tan donat als encontres atzarosos. Bretón i companyia jugaven al cadàver exquisit amb cert grau d’inconsciència, sense adonar-se que quasi sempre la casualitat supera a la vida. Clar, ells no havien llegit encara a Milgram, i no sabien que segons la Teoria dels sis graus, tothom està connectat a qualsevol persona del món gràcies a sis persones. Arribats fins a aquest punt, cal descobrir quin és la xarxa de coneguts que em portaria fins a la jove, dolça i rica Athina Onassis.

Doncs bé, mentre investigue quin és el camí cap a la meua bella hereua, he de conformar-me amb la meua raquítica nòmina, que ni tan sols fa de mi un trist mileurista. I com que hui he rebut la meua primera paga, he decidit celebrar la misèria amb consumisme, per a alegria dels llibretaires locals.

La casualitat ha posat aquestes darreres setmanes suculents i exquisits cadàvers damunt la taula. Alguns coneguts i estimats, altres gairebé desconeguts. Fernando Fernán-Gómez serà sempre un del mestres més importants del segle XX. Teatre, cinema, literatura, interpretació; un monstre que tot ho fa bé. Francesc Candel per la seua part era un geni local dedicat a teoritzar als humils. Els dos van morir la mateixa setmana amb tot el fast i la glòria local, cada u a la seua latitud.

Jo no sé si Fernán-Gomez i Candel es coneixien, ni si acomplien la Regla dels sis graus, però el fet de què moriren la mateixa setmana els ha ficat dins d’una casual roda de coincidència. Una excusa com qualsevol altra per gastar part de la meua esquifida nòmina adquirint un parell d’obres seues. Durant les properes setmanes les idees dels dos s’entrellaçaran casualment dins del meu cap.

Deia Umbral—un altre il·lustre cadàver recent—que la literatura és l’únic regne on no mor mai ningú. Aquesta afirmació es pot fer extensible a moltes altres arts. Però es fa casualment aclaridora quan s’adonem de què le cadavre exquis boira du nouveau vin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...